Traditie & geschiedenis op Usedom Flug nach Usedom - Startseite

+49 38375 244 244

 Usedom Tourismus GmbH

Ambacht en tradities op Usedom

Op Usedom kun je traditionele ambachten ook buiten het museum bewonderen. De Usedomer ambacht leeft nog volop en wordt op veel plaatsen aan de volgende generaties doorgegeven. Sinds eeuwen trekken deze levende tradities steeds weer kunstenaars en ambachtslieden aan. Karakteristieke motieven, oorspronkelijkheid en authenticiteit zijn voor hen een bron van inspiratie. Ze bezoeken Usedom en geven met hun vaardigheden het culturele landschap van nu een heel eigen invulling.

Ver weg van de bruisende badplaatsen met de bijzondere Bäder-architectuur ontdekt men in de kleinere, stillere plaatsjes van het eiland de typerende huizen met rieten dak. Hier in Pommern worden de met stro en riet bedekte daken ook 'Rohrdächer' genoemd. Het rietdekken behoort tot de oudste handwerkersberoepen van de regio. In de Lieper Winkel in het achterland bepalen de oude rietgedekte huizen van vissers en boeren het straatbeeld. Ook nu nog ontstaan op veel plaatsen op het eiland nieuwe huizen met de traditionele rieten daken. Het gebruikte riet isoleert uitstekend tegen warmte en kou en gaat 30 tot 50 jaar mee. Een pas gedekt rieten dak is overigens net zo goudgeel als het riet van het Achterwasser. Pas na een paar maanden krijgt het riet zijn typerende grijsbruine kleur.

Met name vissers woonden lange tijd in rietgedekte huizen. Langs de Oostzeekust zijn er tegenwoordig nog de strandvissers, die elke morgen uitvaren om te vissen. Bij terugkomst worden de houten kotters met de trekker het strand op getrokken. Dit schouwspel is live te zien aan de vissersstranden van Ahlbeck, Heringsdorf en Koserow.
Een alom bekend product van Usedom zijn de visserstapijten uit Freest. Deze hebben hun oorsprong in de jaren 20 van de vorige eeuw. De verkoop ervan was bittere noodzaak voor de vissers. Wanneer 's winters het Achterwasser en de baaien dichtgevroren waren of er niet gevist mocht worden, maakten de vissers de tapijten. De met de hand geknoopte wandtapijten zijn nu bij toeristen een geliefd Usedom-souvenir. De kleurrijke tapijten zijn een realistische interpretatie van de omgeving, zoals de zee of het strand. Klassieke en vaak toegepaste motieven in abstracte vorm zijn bijvoorbeeld golven, meeuwen, zwanen, aalscholvers, ankers, blauwe zeedistels en vanzelfsprekend vissen.
In de keramiekwerkplaats Tonwerk Keramik combineert de kunstenaar Daniel Graf oude ambachten met modern design. Zo ontstaat er prachtige keramiek voor in de tuin of als architectonisch ontwerp. De kunstenaar in hart en nieren doet inspiratie op in de natuur. Zijn kunstwerken vormen vaak een symbiose van keramiek, staal en oud hout. Naast dit atelier zijn er nog keramiekwerkplaatsen in Bannemin, Mellenthin en Morgenitz. De keramiekwerkplaats in Mellenthin is bijzonder noemenswaardig. De pottenbakster Susi Erler produceert hier traditionele, functionele keramiek uit Pommern. Het voornamelijk licht geglazuurde servies met blauwe schilderingen was vroeger in de regio zeer populair, met name bij de plattelandsbevolking uit de 19e eeuw Susi Erler past de traditionele keramiek aan de huidige tijd aan.

Usedom - geschiedenis

Opgravingen in het achterland bewijzen dat het eiland Usedom al in de oude steentijd (70.000-45.000 v. Chr.) bewoond was. In de bronstijd handelden de eilandbewoners met het kostbare Usedomer barnsteen. In ruil hiervoor ontvingen ze waren uit de landen rondom de Middellandse Zee. In de 7e eeuw n. Chr. vestigden zich Slavische volken op Usedom. Het eiland heeft zijn naam aan die tijd te danken. De naam Usedom is ontstaan uit 'Uznam', het Slavische woord voor monding.

Op 10-06-1128 werd de bevolking op het eiland gekerstend. Hieraan herinnert een kruis op de Schlossberg van de stad Usedom. Het eiland behoort sindsdien tot Pommern. Ook Zweden speelt een rol in de geschiedenis van Usedom. Na de 30-jarige oorlog viel de regio in 1648 in handen van de Zweedse koning Gustav II. Adolf. Na de Noordse Oorlog kocht Brandenburg-Preußen in 1720 voor 2 miljoen daalders de eilanden Usedom en Wollin en de regio Vorpommern tot de monding van de Peene terug. Onder de heerschappij van Wilhelm I. groeide de economie.

Vanaf ca. 1820 ontwikkelde zich op het eiland de badcultuur en het bijbehorende toerisme. Veel prominente gasten brachten een bezoek aan Usedom, waaronder Heinrich enThomas Mann, Willy Fritsch, Lilian Harvey, Kurt Tucholsky en Maxim Gorki. Usedom werd tot halverwege de jaren 20 van de vorige eeuw ook de 'badkuip van Berlijn' genoemd. De benaming refereerde aan het grote aantal gasten uit Berlijn. In 1933 werd de bouw van de grootste spoorbrug van Europa bij Karnin afgerond. Reizigers uit Berlijn bereikten Usedom nu nog sneller.

Nadat Hitler aan de macht kwam, werd in Peenemünde onder de leiding van Wernher von Braun de 'Heeresversuchsanstalt' opgericht. Hier werd de eerste raket ter wereld (de V2 raket) ontwikkeld. Tijdens de Conferentie van Potsdam in 1945 werd de westelijke grens van Polen vastgelegd. Zo werd Ahlbeck van Świnoujście gescheiden.

Vanaf 1952 nam het toerisme, dat door de staat werd georganiseerd, op Usedom sterk toe. Veel hotels werden gebruikt als vakantieonderkomens van de FDGB-vakbond Na de val van de muur werd er veel gebouwd en gerenoveerd. In 1995 werd er in Heringsdorf een nieuwe pier geopend. Op 21 december 2007 werd in het kader van de toetreding van Polen tot het Verdrag van Schengen de grens tussen Ahlbeck en Świnoujście een 'groene grens'. De controles aan de grens kwamen, ook in het grensplaatsje Garz, te vervallen. De grensovergangen werden vrijgegeven voor het openbare wegverkeer.

Zurück zur letzten Seite
Nach oben scrollen
© 2016 - Usedom Tourismus GmbH - usedom.de
<